Урок № 7
1. Закінчіть речення.
Білки тваринного походження ми отримуємо з
____________________________________________________________________
Білки рослинного походження ми отримуємо з
____________________________________________________________________
Жири рослинного походження ми отримуємо з
____________________________________________________________________
Жири тваринного походження ми отримуємо з
Які продукти рослинного або тваринного походження є основним джерелом вуглеводів?
____________________________________________________________________
2. Виконайте тестове завдання.
Позначте УСІ відповіді, які ти вважаєш правильними.
1. Головні цінності в житті людини — це:
а) добробут сім’ї
б) безпека на дорозі
в) здоров’я
2. Головними принципами раціонального харчування є:
а) достатня калорійність
б) високе споживання цукру
в) збалансоване харчування
3. Негативно впливає на здоров’я надмірне вживання:
а) фруктів
б) солі
в) молока й молочних продуктів
г) цукру
4. До порушення обміну речовин в організмі призводить нестача:
а) алкоголю
б) вітамінів
в) мікроелементів
5. Нестачу Кальцію в організмі можна поповнити, уживаючи:
а) хлібобулочні вироби
б) йодовану сіль
в) молочні продукти
6. Найбільш корисний спосіб приготування продуктів:
а) жарення
б) варка на пару
в) у мікрохвильовій печі
7. Найкраще вживати фрукти та овочі:
а) екзотичні привізні
б) місцеві
в) консервовані
Творче завдання «Шеф-кухар»
Завдання:
Із запропонованого переліку страв складіть меню для школяра на день, ураховуючи, що кількість прийомів їжі має дорівнювати чотирьом. Обґрунтуйте свій вибір страв.
Журі враховують:
1. Різноманітність страв.
2. Харчову цінність з урахуванням вікових особливостей.
3. Кількість прийомів їжі на день.
4. Спритність і швидкість виконання завдання.
Перша страва
|
Основна страва
|
Гарнір
|
Салати
|
Молочні продукти
|
Фрукти
|
Напої
|
Овочевий суп
|
Курячі котлети
|
Картоп
ляне пюре |
Салат зі свіжої капусти
|
Сир
|
Яблуко
|
Вода
|
Борщ
|
Тушко-
вана яловичина |
Рисова каша
|
Салат з моркви з оливковою олією
|
Молочна рисова каша
|
Банан
|
Молоко
|
Бульйон
|
Запечена риба
|
Гречана каша
|
Салат з огірків та помідорів з олією
|
Вареники із сиром
|
Полуниця
|
Чай
|
Солянка
|
Відбивні зі свинини
|
Овочеве рагу
|
Салат із зеленини із сиром та курагою
|
Сирна запіканка
|
Малина
|
Какао
|
Розсольник
|
Картопляна запіканка з грибами
|
Тушко-
вана квасоля |
Овочевий салат з яйцем
|
Твердий сир
|
Апельсин
|
Кава з молоком
|
Окрошка
|
Стейк з індички
|
Рисова каша
|
Мариновані огірки
|
Кефір
|
Груша
|
Фруктовий сік
|
Суп із галушками
|
Тюфтельки
|
Смажена капуста
|
Квашена капуста
|
Сметана
|
Абрикоси
|
Узвар
|
Меню:
Сніданок — _________________________________________________________
Обід — _____________________________________________________________
Підвечірок — ________________________________________________________
Вечеря — ___________________________________________________________
Текст для аналізу та опрацювання
Профілактика цукрового діабету
Сьогодні діагноз «цукровий діабет», на жаль, не рідкість. Однак досягнення медицини дозволяють хворим на цукровий діабет вести нормальне життя, повноцінно працювати та займатися спортом.
Цукровий діабет — це захворювання, головною ознакою якого є стійкий підвищений рівень цукру в крові. Діабет — одне з перших відомих людству захворювань. Уперше стан «надмірного виділення сечі», що є одним із симптомів діабету, було описано ще в 1550 році до н. е. у давньоєгипетському папірусі Еберса. Індійські лікарі приблизно в той самий час також знали про це захворювання й називали його «медова сеча», оскільки солодка на смак сеча приваблювала мурах.
Звідки ж з’являється у наших судинах цукор?
Вуглеводи містяться у складі багатьох продуктів. У нормальному стані, підшлункова залоза виділяє гормон інсулін у достатній кількості. Цей гормон необхідний для переробки та засвоєння вуглеводів (цукрів) нашим організмом. При цукровому діабеті інсулін майже не виробляється, унаслідок чого рівень цукру в крові збільшується. Тому для лікування діабету слід приймати препарати, що штучно знижують рівень цукру в крові. Людина, яка захворіла на діабет, повинна лікуватися постійно і весь час контролювати рівень цукру в крові.
Чим небезпечний цукровий діабет?
Украй важливо знати, що цукровий діабет небезпечний не сам по собі, а своїми ускладненнями. При високому рівні цукру в крові в першу уражаються дрібні кровоносні судини (кров стає дуже густою, як «сироп»). Саме тому погано загоюються рані, слабшає зір.
Профілактика цукрового діабету
До діабету більш схильні люди з надлишковою масою тіла, які ведуть малорухливий спосіб життя. Тому основна профілактика цукрового діабету — це помірні фізичні навантаження, достатня рухова активність, збалансоване харчування.
Комментариев нет:
Отправить комментарий